Over Lenne

Lenne groeide op in een klein dorpje gelegen in het gemoedelijke Brabant en was van jongs af aan gefascineerd door mode. Naast haar passie voor mode is ze gek op dieren. Als dochter van een internetondernemer startte ze in 2018 haar lang gekoesterde droom en opende de webshop Veganbags.nl. Met deze webshop hoopt ze niet alleen veganisten, maar ook de doorsnee modebewuste man en vrouw te bereiken.

Het is haar ambitie uit te groeien tot een volwaardige speler in de modewereld en een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Het motto

Veganbags is van mening dat de toekomst van mode diervriendelijk en duurzaam moet zijn. Daarom verkopen zij uitsluitend duurzame tassen die groen, eerlijk en diervriendelijk zijn, waarvan een groot deel PETA-approved is. Vegan tassen zijn vooral mooi. Dat is voor veel consumenten de voornaamste reden om voor vegan te kiezen. Toch zijn er veel meer redenen om een vegan tas te nemen. 

De voordelen staan hieronder op een rijtje:

Voor de dieren

Er wordt vaak gedacht dat leer een afvalproduct is van de melk- en vleesindustrie. Maar dat is helaas niet zo. De leerindustrie is een onafhankelijke industrie waar veel geld in omgaat. Er worden ieder jaar zo’n 1 miljard dieren geslacht puur en alleen voor de leerindustrie. Het gaat hierbij om koeien, kalfjes, lammetjes, paarden, varkens, geiten, honden en katten.

Het meeste leer is afkomstig uit India en China. Dieren worden gezien en behandeld als een gebruiksvoorwerp of productiemiddel, waarbij het winstoogmerk helaas belangrijker is dan een dierenleven. Vaak worden dieren op gruwelijke wijze gedwongen, mishandeld en gedood en dat alles zonder enige pijnstillers of verdoving. Dit is niet nodig. Er zijn prachtige materialen beschikbaar die een mooie vervanging van leer zijn.

Voor het milieu

De leer industrie is een ontzettend vervuilende industrie en dus heel belastend voor de aarde. De huiden moeten meerdere stappen ondergaan om leer te worden, zodat het niet gaat ontbinden na verloop van tijd. Eerst worden de huiden gekleurd en gebleekt. Daarbij worden vaak gevaarlijke stoffen gebruikt waaronder ammonia, mineraalzouten en op cyanide gebaseerde kleurstoffen.

In China en India zijn de milieueisen een stuk minder strikt dan in het westen, waardoor het afvalwater en vast afval (zoals huiden) gedumpt worden in zowel rivieren als op het veld. Dit zorgt voor enorm veel water- en bodemverontreiniging.

Voor de medemens

Aangezien de productie van leer erg schadelijk is, hebben veel westerse fabrieken  hun productie naar Bangladesh, China en India verplaatst. Hier worden arbeiders zonder enige bescherming blootgesteld aan giftige chemicaliën. Deze chemicaliën zijn kankerverwekkend waardoor maar liefst 90 procent van de werknemers niet ouder wordt dan 50 jaar. 

Voor jezelf

Het idee dat leer nog steeds het beste materiaal is voor tassen, is compleet achterhaald. Er is genoeg keuze als je geen dierlijke producten wilt gebruiken en je hoeft er in stijl helemaal niet op achteruit te gaan! Bij veel merken kun je terecht voor de mooiste vegan tassen, tijdloos of juist geheel volgens de laatste trends.

Rekening houden met het welzijn van dieren en het milieu geeft een fijn gevoel. Zeker als je bedenkt dat je later aan de volgende generatie verantwoording af moet leggen.