Bye bye leer: deze materialen zijn minstens zo mooi

Veel tassen worden nog steeds van leer gemaakt. Hier komt dierenleed aan te pas, omdat het wordt gemaakt van dierenhuiden. Niet alleen de huiden van koeien en varkens worden gebruikt, maar soms ook van krokodillen, slangen en roggen. Gelukkig worden er steeds meer vervangers voor leer bedacht die wél diervriendelijk zijn.

Op zoek naar een vegan leer tas? Kijk dan eens naar deze materialen: 

Vegan leer tas

De meest voor de hand liggende: kunstleer Hierin heb je twee verschillen: PVC en PU. De twee materialen lijken op elkaar, maar het grote verschil zit ‘m in het productieproces. Dit is niet altijd even goed voor het milieu, maar gelukkig zijn er een hoop merken die hun tassen zo goed mogelijk proberen te verduurzamen. Zo zijn de vegan tassen uit de Stealth collectie van Ucon Acrobatics gemaakt van gerecycled polyester van PET-flessen. Matt & Nat en Inyati maken ook gebruik van die flessen in hun productieproces. Een vegan handtas, een vegan schoudertas of een vegan rugzak die naast diervriendelijk ook nog eens milieuvriendelijk is. 

Veganistische tassen van piñatex

Ananasleer, ook wel bekend als piñatex, is leer dat is gemaakt van de vezels uit de bladeren van een ananasplant. De bladeren worden gedroogd en vervolgens uitgeslagen tot vezels. Daarvan wordt een stevige stof gemaakt die vaak wordt ingezet als vervanger voor veganistische tassen en schoenen. Op zoek naar een piñatex tas? Onder andere het Deense merk Nunoo maakt hier gebruik van in de collectie die aankomende maand gelanceerd wordt.

Van kurk tot vegan tassen 

Tassen of schoenen van kurk. Het klinkt gek, maar dat is het niet. Je kunt er namelijk hartstikke goed een vegan leer tas van maken. Leer van kurk is namelijk zacht en van hoge kwaliteit. Het is dan ook niet te vergelijken met het leer van plastic dat je vaak tegenkomt in fast fashion winkels. Daarnaast is het ook nog een waterbestendig, licht en gaat het lang mee. 

Wasbaar papier 

Een opmerkelijke optie om veganistische tassen mee te maken, is wasbaar papier. Deze optie is vooral geliefd omdat het stevig is, de vorm behoudt en honderd procent natuurlijk is. Nieuwsgierig hoe je van papier een vegan leer tas maakt? Het papier gaat in een speciale machine, zodat het de juiste vorm en dikte krijgt. Veganistische vetten zorgen er vervolgens voor dat het papier zowel zacht als waterafstotend en sterk wordt. Tot slot worden er plantaardige kleurstoffen toegevoegd en wordt het gerold. 

Veganistische tassen van appelleer

Nog een fruitsoort die wordt omgetoverd tot een vegan leer tas: de appel. Veel appels worden weggegooid, omdat ze niet de juiste kleur of vorm hebben. Dan hebben we het nog niet eens over de appels die zijn verpieterd. Zonde! Benieuwd hoe ze hiervan vegan tassen maken? De appels worden gekookt, uitgesmeerd en gaan vervolgens een hete oven in. Als het uit de oven komt, wordt het tot slot bewerkt tot leer.
    11-05-2020 14:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.